Moliuskai

  • 1kg moliuskų,

  • kelios taurės (apie 300 ml) baltojo sauso vyno,

  • didelė svogūno galva,

  • keli šaukštai sviesto,

  • petražolių, džiovintų čiobrelių,

  • druskos ir baltos itališkos duonos.

Jeigu patiekalu gardžiuositės dviese - pakaks vieno kg, didesnei kompanijai patariama pirkti kelis, nes gryno maisto šiame patiekale nedaug, didžiąją dalį sudarys nevalgomos moliuskų kriauklės.

Šilumoje moliuskai "atsiveria", o šaltyje kriauklelės užsidaro. Šaltis, šaltas vanduo padeda išlaikyti moliuskus gyvus.


Sumeskite moliuskus į dubenį ar kriauklę, pripiltą šalto vandens. Nuo kiautų nugremžkite jūros žoles. Nupjaukite „barzdas“, kuriomis moliuskai laikosi prikibę prie akmenų. Tada supjaustykite svogūną (smulkiai) ir pasiruoškite didelę troškinimui skirtą keptuvę. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, pakepinkite svogūnus, tada supilkite vyną, leiskite jam kelias minutes nugaruoti ir supilkite nukoštus moliuskus. Tas vaizdas, kai šaltame vandenyje užsidariusios kriauklelės nuo šilumos staiga pradeda visos atsidaryti - tiesiog jaudinantis.

Atminkite, kad tie moliuskai, kurių kriauklės neatsivers - jau mirę ir jų valgyti negalima. Beje, jeigu vynas ne visai apsems kriaukleles, galite įpilti šiek tiek vandens ar dar vyno. Galima įpilti ir neriebios grietinėlės (čia kaip kam skaniau).

Kai visi moliuskai atsidaro, dar pavirkite kelias minutes, tada gausiai apibarstykite čiobreliais ir žaliomis petražolėmis. Moliuskus patiekite dideliame dubenyje su visu padažu. Moliuskai gali būti valgomi su balta rankomis draskyta itališka duona, makaronais ar skrudintomis bulvytėmis.